Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

2 'ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός FLAVOR and TASTE

Υπό την Αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Δήμου Σιθωνίας, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αροτών, 

θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαϊου και Κυριακή 13 Μαϊου 2012

ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Flavor & Taste (ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ και pate ΕΛΙΑΣ).

Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετέχουν δύο ομιλητές από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)

To Σάββατο 12/5/12, στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Η θρεπτική Αξία της Ελιάς». από την διαιτολόγο - διατροφολόγο, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, Παναγιώτα Καρακασίδου, μέλος του Ι.Δ.Μ.Ε. και επιστημονική συνεργάτη του MediDiatrofi, όπως και

Το Σάββατο 12/5/12. στις 16.50 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Η ελιά στο πιάτο μας», από την διαιτολόγο- διατροφολόγο,  Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, Κυριακή Γούτα, μέλος του Ι.Δ.Μ.Ε. και επιστημονική συνεργάτη του MediDiatrofi.

Παρακάτω σας παραθέτουμε το πλήρες πρόγραμμα του 2ημέρου 


Βιταμίνη Κ… ο αντίθετος ρόλος…

Σύνταξη :
Άννα Μιγδάνη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστ. Συνεργάτης MediDiatrofi



Υπάρχουν ασθενείς που για διάφορους λόγους κάνουν αντιπηκτική αγωγή, παίρνουν δηλαδή κάποια φάρμακα {αντιαιμοπεταλιακά, ηπαρίνη, κουμαρινικά, (sintrom) και σπάνια parwarfarin} τα οποία ονομάζονται ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ και έχουν την δράση να μειώνουν την ικανότητα του αίματος να πήξει προκαλώντας αναστολή της σύνθεσης της προθρομβίνης και άλλων παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από την βιταμίνη Κ. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κυκλοφορικών προβλημάτων όπως είναι π.χ. η αθηρωμάτωση, η φλεβίτιδα και η θρόμβωση. Μία περίπτωση θρόμβωσης είναι η στεφανιαία νόσος, όπου δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος όχι λόγω εξωτερικού τραυματισμού, αλλά λόγω βλάβης των τοιχώματος των αρτηριών.Άλλη περίπτωση είναι αυτή του εμφράγματος, όπου έχουμε τον σχηματισμό ενός θρόμβου που αποφράσσει εντελώς την αρτηρία, με επακόλουθο το αίμα να μην μπορεί πλέον να φθάσει στο τμήμα του καρδιακού μυός που βρίσκεται μετά τον θρόμβο.Αποτέλεσμα αυτού το γεγονότος είναι να νεκρώνονται τα κύτταρα της καρδιάς σ'αυτό το τμήμα. Μία τρίτη περίπτωση είναι η πνευμονική εμβολή, όπου θρόμβος αίματος φράσσει την πνευμονική αρτηρία. 
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης είναι: ένα πρόσφατο χειρουργείο,ένα σπασμένο κόκαλο, μια πτώση ή ένα αυτοκινητικό ατύχημα, η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών η ακινησία για μεγάλο διάστημα. Επίσης, η επικινδυνότητα αυξάνεται με την ηλικία, με τους άνω των 65 ετών που είναι παχύσαρκοι και καπνίζουν να βρίσκονται στην ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την δράση των αντιπηκτικών είναι η μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης Κ από την τροφή, μιας και η δράση του φαρμάκου και της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι ανταγωνιστική. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιώντας τα παραπάνω φάρμακα η Βιταμίνη Κ παίζει τον ρόλο του κακού, δεν βοηθάει το φάρμακο να δράσει και προκαλεί αύξηση της πήξης του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θρομβώσεις και πήγματα σε άλλες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγουμε την πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και έτσι το φάρμακο να λειτουργεί σωστά.

Οι τροφές ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη Κ χωρίζονται σε:
· Πλούσιες Πηγές: Πράσινο τσάι, πράσινα γογγύλια,πράσινα κρεμμύδια, σέσκουλα, λάχανο, μαρούλι, συκώτι μοσχαριού, φύλλα παντζαριού, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι
· Καλές Πηγές: Σπαράγγια, αντίδια, κρεμμύδια, μπάμιες,φασόλια μαυρομάτικα, κάρδαμο, μπέικον, καφές, τυρί, βούτυρο, συκώτι χοιρινού και βρώμη
· Φτωχιές Πηγές: Αρακάς, ολικό σιτάρι, λίπος μορχαριού, χοιρομέρι, φασολάκια, συκώτι όρνιθας, σταφίδες
· Πολύ Φτωχές Πηγές: Πουρές μήλων, μπανάνα, ψωμί,καλαμπόκι, καλαμποκέλαιο, γάλα αγελάδας, πορτοκάλι, πατάτα, κολοκυθάκια,ντομάτα και λευκό αλεύρι.
Τέλος ασθενείς που είναι σε αντιπηκτική αγωγή χρειάζονται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο γιατί συνήθως συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπ΄όψην ώστε η διατροφή του να είναι η κατάλληλη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επιστήμονα Διατροφολόγο-Διαιτολόγο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Σύγχρονη Διατροφή& Διαιτολογία ,Δρ. Γ. Παπανικολάου, 5η Έκδοση
- USDA
-           

Η σημασία του σωστού πρωινού για το παιδί

Σύνταξη : 
Κάμπατζη Γεωργία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστ. Συνεργάτης MediDiatrofi



Το σωστό πρωινό προωθεί:

·         Την Σωματική Υγεία
Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σώμα μας παραμένει χωρίς τροφή και ενέργεια είναι μεταξύ του βραδινού και του πρωινού γεύματος. Ακόμα και αν το τελευταίο γεύμα καταναλωθεί πριν τον ύπνο μεσολαβούν περίπου 9 ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα, συγκρίνοντας το με τις 3-4 ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των γευμάτων στην διάρκεια της ημέρας.
Κατά την διάρκεια του ύπνου το σώμα χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που έχουν απομείνει στον οργανισμό από την μέρα που ήδη πέρασε με σκοπό να αναπλαθεί και να αυξηθεί. 
Τα παιδιά χρειάζονται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη ώστε το πρωινό τους να είναι ολοκληρωμένο. Χωρίς ένα καλό πρωινό τα παιδιά είναι φυσικό να κουράζονται οποιουδήποτε μεγέθους σχολική τσάντα και αν κουβαλάνε. Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστεί η ανάπτυξη τους. Συνήθως τραυματίζουν τον εαυτό τους εξαιτίας της κόπωσης. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να καταναλώσουν ένα ανθυγιεινό γεύμα που θα τους προσφερθεί και η ανάρρωση τους είναι πιο δύσκολη στην ασθένεια. 
Τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν σε καθημερινή βάση σωστό πρωινό έχουν φυσιολογικότερο βάρος σε σχέση με τα παιδιά που δεν τρώνε σωστά ή δεν τρώνε καθόλου πρωινό.

·         Την Πνευματική Υγεία
Τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην πνευματική υγεία του παιδιού. Ένας φυσιολογικός εγκέφαλος χρειάζεται καλή διατροφή. Η κατάθλιψη και  διάφορες άλλες συμπεριφορικές διαταραχές  φαίνεται ότι συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές. Το σωστό πρωινό και γενικότερα μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μέρος τα θεραπείας.
Όλοι οι γονείς γνωρίζουν την σχέση μεταξύ διάθεσης και διατροφής. Πολλοί λοιπόν γονείς όταν βλέπουν το παιδί τους κακόκεφο του δίνουν συνήθως τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Δυστυχώς τα γλυκά είναι ένας τρόπος ώστε να ξεγελαστούν.
Εκτός λοιπόν από το να διαχειριζόμαστε τα παιδιά με το φαγητό καλό θα ήταν να διαχειριζόμαστε το φαγητό των παιδιών.
Με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να μειώσουμε το μαρασμό και να οδηγήσουμε στο σωστό δρόμο την διάθεση και την ανάπτυξη των παιδιών βελτιώνοντας την πνευματική τους υγεία. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με το σωστό πρωινό

·         Ευεργετείται ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση
Παρόλα που αυτό θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί στην πνευματική υγείας του παιδιού χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.
Τι σκέφτεται και τι πιστεύει το παιδί για τον εαυτό του είναι σημαντικό σε όλους τους τομείς της ζωής και της ανάπτυξη του.
Η αυτοεκτίμηση του παιδιού επηρεάζεται από το πόσο μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα υπόλοιπα παιδιά. Χωρίς τη ενέργεια του πρωινού το παιχνίδι στο σχολείο καταντάει απογοήτευση, η οποία ακολουθείται από διαδοχικές ανασφάλειες.
Έτσι πολλά παιδιά στην ιδέα ότι δεν θα τα καταφέρουν (π.χ. να αντέξουν στα παιχνίδια της αυλής του σχολείου)  δεν προσπαθούν να συμμετέχουν καν.

·         Τις Κοινωνικές Σχέσεις του παιδιού
Όταν ένα παιδί δεν προσλαμβάνει την απαιτούμενη ενέργεια το πρωί έχει λιγότερη υπομονή και ανεκτικότητα με τους γύρω του και λιγότερη ικανότητα συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να αντιληφτούν μια συζήτηση ή να ανταπεξέρθουν σε αυτήν.
Η πνευματική υγεία η οποία επηρεάζεται από φτωχή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των παιδιών εξαιτίας των συναισθηματικών σκαμπανεβασμάτων τα οποία προκαλούνται από τις χημικές μεταβολές που διαδραματίζονται στο σώμα του παιδιού. Η μειωμένη αυτοεκτίμηση θα επηρεάσει την επικοινωνία του με τα άλλα παιδιά.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά επωφελούνται από το πρωινό με πολλούς τρόπους κάθε μέρα και κάθε λεπτό που περνάει.

Μόνο όταν σοβαρολογήσουμε την σημαντικότητα του πρωινού γεύματος θα καταλάβουμε ότι είναι το σημαντικότερο γεύμα και αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο στην προετοιμασία του, προετοιμάζοντας έμμεσα το παιδί μας για μια καλύτερη ζωή!

Μερικά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που πραγματικά βοηθάνε σε ένα σωστό πρωινό

·         Χολίνη
Αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορούμε να το βρούμε στα αυγά και στους ξηρούς καρπούς. Βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην καλή μνήμη. 
Προτάσεις:
Μια ομελέτα με φρέσκα αυγά και ανάμικτα λαχανικά μπορεί να σερβιριστεί σαν κρέπα ή σαν μια λεπτή φέτα πάνω σε ένα ψωμάκι ολικής άλεσης του τοστ. 
·         Αντιοξειδωτικά
Επιλέγοντας φαγητά πλούσια σε Βιταμίνη Α, C και Ε μπορούμε να βελτιώσουμε την μνήμη.
Προτάσεις:
Μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά την διάρκεια των γευμάτων αλλά και ως σνακς. Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.  Το Χούμους είναι μια καλή ιδέα
Ένα ρόφημα με γιαούρτι και φρούτα σαν ενεργειακό ποτό τα παιδιά θα το λατρέψουν.
Μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά στο πιάτο του παιδιού σαν στοιχείο διακόσμησης. Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα πλούσια σε λαχανικά είναι μια καλή πρόταση.
·         Ωμέγα 3 – Λιπαρά Οξέα
Τα Ωμέγα 3 – Λιπαρά Οξέα αποτελούν έναν σημαντικό παίκτη στην ενίσχυση της γνωστική συμπεριφοράς του παιδιού. Μπορούμε να τα βρούμε στα ψάρια όπως στον σολομό και τον τόνο,  στο αβοκάντο, στον λιναρόσπορο, στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο.
Προτάσεις:
Αφήστε τα παιδιά να συμμετάσχουν στην παρασκευή του πρωινού τους ώστε να ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν καινούρια ενδεχομένως τρόφιμα όπως το αβοκάντο και ο ψητός σολομός.
Ένα σάντουιτς με σολομό και φρέσκα λαχανικά μπορεί να το επιλέξει τελικά.
1 -2 κουταλιές λιναρόσπορου μπορεί να προστεθεί στο μπολ με τα δημητριακά πρωινού.
·         Δημητριακά Ολικής Άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση της μνήμης και οι φυτικές ίνες προωθήσουν την καλή λειτουργία του εντέρου του παιδιού.  

Προτάσεις:
Ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης μαζί με αποξηραμένα φρούτα χωρίς όμως προσθήκη ζάχαρης είναι μια καλή επιλογή.
Καλή εναλλακτική λύση θεωρείται και το ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
·         Σίδηρος
Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο βοηθάνε στην πνευματική εγρήγορση και στη αύξηση των ενεργειακών επιπέδων.

Προτάσεις:
Καλές πηγές σιδήρου είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης.  
·         Ασβέστιο
Τελειώνοντας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το ασβέστιο το οποίο βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών. 

Προτάσεις:
Να είστε πάντα σίγουροι ότι στο ψυγείο υπάρχουν φρέσκο, γιαούρτι και τυρί.
·         Νερό
Το νερό κρατάει την συγκέντρωση σε υψηλά επίπεδα και απομακρύνει την κόπωση.

Προτάσεις:
Απομακρύνεται τα αναψυκτικά με ζάχαρη και αντικαταστήστε τα με νερό.
Σε ένα ποτήρι μπορείτε να προσθέτετε μια φέτα λεμόνι, πορτοκάλι ή λάιμ ώστε το παιδί να έχει την αίσθηση της γεύσης ενεργή. 

http://healthnet.al/index.php/mnu-nutrition/92-cat-nutrition-diet/509-nero-os-pigi-zwis

Διατροφικές παρανοήσεις στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών

Σύνταξη :
Γούτα Κυριακή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
M.P. in Eating Disorders & Obesity (NCFED)
Επιστ. Συνεργάτης MediDiatrofi





 Οι πληροφορίες και οι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά την προσπάθεια να χάσουμε τα περιττά κιλά συχνά παρερμηνεύονται . Πάντα εμφανίζεται ένας νέος τρόπος , καλύτερος από τον προηγούμενο που υπόσχεται σωστή , γρήγορη και υγιής απώλεια κιλών . Είναι όμως έτσι ; Για όλους είναι σωστός αυτός ο τρόπος ; Συνηθισμένο λάθος που γίνεται είναι η ανταλλαγή προγραμμάτων διατροφής και η πραγματοποίηση προγραμμάτων που υπάρχουν σε διάφορα περιοδικά .
 Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι  η χρήση ενός διαιτολογίου που είναι φτιαγμένο για έναν άνθρωπο π.χ. την κα. Μαρία μπορεί να κάνει θαύματα στην ίδια αλλά αν την κάνει η κα. Ελένη μπορεί να εξελιχθεί σε φονικό όπλο . Ο κάθε  ένας είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες γι αυτό έχει το δικό του εξατομικευμένο διαιτολόγιο .
 Κατά καιρούς ενοχοποιούνται θρεπτικά συστατικά πως μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και μας δυσκολεύουν στην απώλεια του βάρους . Είναι έτσι ή υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε δώσει σημασία ;

  1. Υδατάνθρακες :είναι ουσιαστικής σημασίας θρεπτικά στοιχεία για την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή . Το κύριο συστατικά παροχής ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού . Υπάρχουν υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγονται και αυτοί που προτιμούνται . Τροφές όπως φρούτα , λαχανικά , δημητριακά ολικής άλεσης  ή πολύσπορα , όσο το δυνατόν λιγότερες κατεργασμένες τροφές βρώμη , κριθαράκι κλπ .Οι τροφές αυτές δίνουν σύνθετους υδατάνθρακες και βοηθούν στην πρόσληψη φυτικών ινών .Αποφυγή τροφών όπως ζάχαρη , γλυκών , τηγανιτές πατάτες  , πατατάκια , κονσερβοποιημένα τρόφιμα . Προσοχή στις ετικέτες τροφίμων κρύβουν στοιχεία που  μας βοηθούν .
  2. Διχασμός προιόντα χωρίς λιπαρά ΄ή  χαμηλά σε λιπαρά ; Οι  κίνδυνοι που κρύβουν οι τροφές χωρίς λιπαρά είναι η  ζάχαρη και το αλάτι ,συστατικά που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη καλύτερης γεύσης .Μικρές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ( ελαιόλαδο , μαργαρίνες εμπλουτισμένες με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ή στερόλες , γαλακτοκομικά προιόντα χαμηλά σε λιπαρά , λιπαρά ψάρια όπως μπακαλίαρος , καλαμάρι , τόνος , μουρούνα , γαρίδες ) είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού . Η μικρή περιεκτικότητα σε λίπος έχει την ιδιαιτερότητα να μας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι αποφεύγεται η υπερφαγία .
  3. Μπορώ να φάω κάτι που θέλω αν γυμναστώ ή αν δουλεύω έξω ; Τι σημαίνει απώλεια κιλών ; Η απώλεια των κιλών είναι η καύση περισσοτέρων θερμίδων από αυτές που προσλαμβάνω .Ανάλογα με την εργασία μας ή την άσκηση και όχι μόνο καταναλώνουμε κάποιες θερμίδες . Ο υπάλληλος γραφείου καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από τον οικοδόμο , ο αθλητής στίβου περισσότερες από κάποιον που κάνει ορθοσωμική .Αυτοί οι τρόποι είναι θεμιτοί για την καύση των θερμίδων .Το πρόβλημα παρατηρείται στην υπέρ εκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται κατά τις παραπάνω δραστηριότητες . Όπως επίσης γίνεται υποτίμηση των θερμίδων που αντιστοιχούν σε κάποιες αγαπημένες τροφές. Ας δούμε ένα παράδειγμα αν κάποιος κάνει καύσεις 350  θερμιδες κατά την διάρκεια της προπόνησης και καταναλώσει ένα χαμπουγκερ , τηγανιτές πατάτες και αναψυκτικό , τότε μπορεί να κερδίσει βάρος και όχι να χάσει . Ένας καλός έλεγος είναι η χρήση μετρητή που ελέγχει της καύσεις σας και στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει μια σωστή εκτίμηση των θερμίδων που δίνουν οι αγαπημένες σας τροφές .
  4. Μπορώ να έχω ένα Σαββατοκύριακο χωρίς μέτρο αν όλη την εβδομάδα είμαι σωστός ; Είναι καλό να ακολουθείται ένα πρόγραμμα χωρίς πολλές παρασπονδίες ακόμα και το Σαββατοκύριακο , πολλές φορές η λήψη πολλών θερμίδων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους άσχετα με το πόσο σωστά ακολουθήσατε το πρόγραμμα της εβδομάδας. Προσπαθήστε να απολαύσετε τις στιγμές χαλάρωσης με μέτρο στην διατροφή σας , μην ξεχνάτε πως  δεν είναι μονο η αύξηση του φαγητού που γίνεται τις μέρες αυτές αλλά και η μείωση της δραστηριότητας σας .
  5. Τρώω λιγότερο για να συρρικνωθεί το στομάχι μου . Τρώω σε τακτικά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να μην οδηγηθώ σε υπερκατανάλωση τροφής . Φανταστείτε πως το σώμα είναι το αυτοκίνητο και πρέπει να βάλω 20 lt βενζίνη , πάω στο πρατήριο και ρίχνω 20lt όλα μαζί .Μπορούν να μπουν στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ; ΌΧΙ φυσικά θα πέσουν έξω . Το σώμα μας δεν λειτουργεί έτσι . Αν από το πρωί δεν έχω καταναλώσει τροφή και ξαφνικά μετά από ώρες φάω το γεύμα μου τότε μπαίνει υπερβολική ποσότητα στο στομάχι και δεν μπορεί να την διαχειριστεί . Έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες που δίνω με επιτυχία με αποτέλεσμα την αποθήκευση τους και την ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ .

 Η σωστή διατροφή οδηγεί σε ομαλή λειτουργία του οργανισμού .Μικρά βήματα αλλά σταθερά θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου . Χρειάζεται ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ .

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Καρδιοπροστατευτική δράση Φυτικών στερολών και στανολών


Συντάκτης :
Φουσέκα Ελένη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης MediDiatrofi
 
Η αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης περνά μέσα από τη διατροφή! Η πρώτη στρατηγική για τη μείωση της χοληστερόλης είναι η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών. Μπορούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αντικαθιστώντας  τα κορεσμένα και trans λιπαρά με μονοακόρεστα ή ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και τακτική σωματική άσκηση. Αν οι στρατηγικές αυτές δεν σας έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή  θέλετε να μειώσετε επιπλέον την «κακή» (LDL)  χοληστερόλη, δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας φυτικές στερόλες ή στανόλες.  Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η χορήγηση φυτικών στερολών και στανολών  σε έλληνες ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, που ακολούθησαν ελεύθερη διατροφή δυτικού τύπου , μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 20%.
Οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές στανόλες ή αλλιώς φυτοστερόλες και φυτοστανόλες είναι μια ομάδα φυτικών ουσιών που βρέθηκαν στις κυτταρικές μεμβράνες των φυτών. Αποτελούν χημικά ισοδύναμα της χοληστερόλης και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την απορρόφηση στο πεπτικό σύστημα. Η παρουσία μιας επιπλέον ανθρακικής αλυσίδας στο μόριο των φυτικών στερολών και στανολών τις καθιστά εξαιρετικά δυσαπορροφήσιμες σε σχέση με τη χοληστερόλη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το ποσοστό απορρόφησης της χοληστερόλης ανέρχεται στο 50% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των στερολών και στανολών είναι μικρότερο του 1%. Η απορρόφηση της χοληστερόλης  είναι μειωμένη έως και μηδενική , η φυτικές στερόλες και στανόλες παίρνουν τη θέση της χοληστερόλης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης  χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης .
Η δράση των φυτοστερολών και φυτοστανολών στην μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αντικατάσταση της χοληστερόλης από τις πρώτες λόγο της χημικής τους συγγένειας. Πέρα όμως από αυτή την αντικατάσταση, μελέτες δείχνουν πως οι φυτοστερόλες και οι φυτοστανόλες συμβάλλουν στην αυξημένη μεταφορά της χοληστερόλης προς τον αυλό του εντέρου και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης με τη χρήση φυτικών στερολών και στανολών είναι επιπρόσθετα εκείνων που επιτυγχάνονται με άλλες στρατηγικές , όπως πχ. με δίαιτα χαμηλή σε λίπος ή/και τη χρήση υποχοληστερολαιμικών φαρμάκων ,όπως οι στατίνες.
Οι φυτικές στερόλες περιέχονται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα και λαχανικά , ξηρούς καρπούς , σπόρους, όσπρια, φυτικά έλαια και πολλές άλλες φυτικές πηγές. Οι φυτικές στανόλες εντοπίζονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε παρόμοια τρόφιμα  και παράγονται με υδρογόνωση των φυτοστερολών .
Ένα τυπικό ημερήσιο διαιτολόγιο μπορεί να προσφέρει 50-60 mg στανολών και 150-400 mg στερολών. Σε τόσο χαμηλά επίπεδα οι στερόλες και οι στανόλες δεν έχουν κλινικά σημαντική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης . Για να πάρουμε 2 γρ φυτικών στανολών από τη διατροφή πρέπει να τρώμε καθημερινά 45 κιλά τομάτες ή 12,5 κιλά καρότα. Οι φυτικές στανόλες σε αντίθεση με τα συγγενή χημικά συστατικά , χοληστερόλη και στερόλες, σχεδόν δεν απορροφώνται και τα επίπεδα τους στην κυκλοφορία παραμένουν σχεδόν μηδενικά.
Με δεδομένη την μειωμένη περιεκτικότητα των τροφών σε φυτικές στερόλες και στανόλες ,η βιομηχανία έχει προχωρήσει στην παραγωγή τροφίμων εμπλουτισμένα σε εστέρες φυτικών στανολών , όπου γίνονται πιο εύκολα εντάξιμα στη διατροφή , κυρίως μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα.  
Η κατανάλωση αυτών των λειτουργικών τροφίμων  μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 30%. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό πληθυσμό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Royal Free του Λονδίνου, το ποσοστό ελάττωσης καρδιαγγειακού κινδύνου με κατανάλωση φυτικής στανόλης είναι αντίστοιχο με εκείνο που παρατηρείται σε άτομα που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή. 2 γρ φυτικών στανολών την ημέρα , που αντιστοιχούν σε 25 γρ εμπλουτισμένης μαργαρίνης ή 75 γρ εμπλουτισμένου λευκού τυριού (τύπου φέτας) , αρκούν για να μειωθεί η  LDL χοληστερόλη κατά 10% ενώ αν συνδυαστούν με υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά η μείωση της LDL μπορεί να φτάσει στο 15%.
Από επιδημιολογικά στοιχεία εκτιμάται ότι η κατά 10% μείωση της LDL χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις καθ΄ολη τη διάρκεια της ζωής κατά 20%.
Προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες και στανόλες  έχουν πάρει έγκριση για τη χρήση τους από την EFSA (Επιτροπή για την Ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αφού αποδειγμένα συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης κατά 8-10 % στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σύσταση ένταξης 2 γρ φυτικών στερολών ή  στανολών από την επιστημονική επιτροπή NCEP (National  Cholesterol Education Program) των ΗΠΑ  και από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρείας , στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων που επιθυμούν τη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.
Κατανάλωση μεγαλύτερη από 3 γρ ανά ημέρα θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει κάποιου τύπου αναιμία και επιπλέον δεν φαίνεται να συμβάλει σε  περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης. Αν παρόλα αυτά η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από τις συστάσεις ή επιθυμείται τη μακροχρόνια χρήση φυτικών στερολών και στανολών , θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κυρίως με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, πχ. σκούρα πράσινα , κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις ούτε στην υγεία αλλά ούτε και μείωση της απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D,E και Κ. Απαγορεύεται η χρήση τους σε παιδιά κάτω των 5 ετών , σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες.  Παρότι δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για την ασφαλή ένταξη  των φυτικών στερολών και στανολών στη διατροφή  παιδιών  άνω των 5 ετών, σύμφωνα με το FDA επιτρέπεται η χρήση τους περιστασιακά.

flashnews.gr, medidiatrofi.blogspot.com