Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012


Καλώς όρισες Άλφα Βήτα!

Έφτασε η στιγμή που θα αποχωριστούμε το όμορφο καλοκαίρι και θα πάμε σε καινούριο σχολείο! Αυτή η φράση είναι τυπωμένη στο μυαλό πολλών παιδιών αλλά και γονέων που τα παιδάκια τους θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του Δημοτικού. Θα αρέσει όμως στο παιδί; Υπάρχει τρόπος να γίνει λιγότερο δύσκολη αυτή η αλλαγή; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά εξαρτώνται από τους γονείς. Οι γονείς παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο σε αυτήν την σημαντική στιγμή του παιδιού τους. Πρέπει να τους προϊδεάσουν θετικά, να τους λένε όμορφα πράγματα που θα συμβούν στο σχολείο και όταν έρθει η στιγμή της Aλφαβήτας να την υποδεχτούν όσο πιο ευχάριστα και δημιουργικά γίνεται:
Παρακάτω σας παραθέτω μερικές ιδέες για το πως να μάθετε στα παιδια σας τα γράμματα χωρίς κόπο και με πολύ παιχνίδι:
§         Να σχηματίσετε με μπατονέτες ή πουράκια σοκολάτας τα γραμματάκια
§         Να ζωγραφίσετε σε τζάμι με μπογιά τα γράμματα
§         Να γράφετε γράμματα σε διαδραστικό πίνακα ή μαυροπίνακα
§         Να γράψετε τα γράμματα με κιμωλία στον δρόμο, να του λέτε ένα γραμματάκι και το παιδί σας να πατάει σε αυτό που ακούει
§         Να σχηματίσετε με κολλητική ταινία γραμματάκι στο πάτωμα και το παιδάκι σας να το διανύει με το ένα πόδι(κουτσό)
§         Να γράφετε γραμματάκια με οδοντόκρεμα στον καθρέφτη
§         Να πάρετε έναν δίσκο και να βάλετε μέσα αλεύρι, έπειτα να σχεδιάσετε γραμματάκια
§         Να φτιάξετε κουλουράκια – γραμματάκια
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι εκτός τα γραμματάκια έρχονται και οι αριθμητικές πράξεις. Για να μαθαίνει πιο εύκολα το παιδί πρέπει να βλέπει κιόλας αυτό που ακούει, για παράδειγμα πρέπει να μάθει πόσο κάνει 2 + 3; Τοποθετήστε πάνω στο τραπέζι 2 μπισκότα από τη μία μεριά και 3 από την άλλη. Πρέπει να μάθει πόσο κάνει 4 – 1; Τοποθετήστε πάνω στο τραπέζι 4 μπισκότα, ρωτήστε τον πόσα θα γίνουν αν φάτε το ένα και απλά φάτε το ένα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί χρησιμοποιεί περισσότερες από μία αισθήσεις του και η μάθηση γίνεται πιο αποτελεσματική.
Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι πολλοί γονείς θέλουν να κρατούν το σπίτι καθαρό και τακτικό και οι παραπάνω ιδέες συμβάλουν στην ύπαρξη μιας μικρής ακαταστασίας. Είναι όμως πιο σημαντική αυτή η μικρή ακαταστασία από την πρόληψη μαθησιακών δυσκολιών; Καλό είναι να σκεφτούμε ότι κάνοντας αυτά τα μικρά καθημερινά πραγματάκια αφιερώνουμε χρόνο στο παιδί μας, περνάει και περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά και το σημαντικότερο: συμβάλλουμε θετικά στη μάθηση και απόκτηση όλων και περισσότερων γνώσεων.