Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Ετικέτες Τροφίμων






Σύνταξη :  
Αντωνίου Σταματίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστ. Συνεργάτης MediDiatrofi











Ετικέτες τροφίμων. Ποια η σημασία τους. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, πριν τα αγοράσουν για τα παιδιά;

Στον σύγχρονο, ταχύ και καταναλωτικό ρυθμό που ζούμε, οι επιλογές αγοράς τροφίμων τόσο για εμάς τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά μας , απαιτούν προσοχή για να μην καταλήξουν εις βάρος της υγείας τόσο της δικιάς μας όσο και των παιδιών μας.

Η επισήμανση της διατροφικής ετικέτας-θρεπτικού περιεχομένου τροφίμων, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία , όχι μόνο υποχρεούται ο καταναλωτής να γνωρίζει τι περιέχει το καθένα τρόφιμο χωριστά, αλλά και για να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές σε εμάς , στα παιδιά μας ,έτσι ώστε να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια σωστά ισορροπημένη διατροφή.

Οι  εταιρείες παραγωγής τροφίμων καταγράφουν τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών , που περιλαμβάνονται στα τρόφιμα , έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να παρακολουθεί το τι τρώει και σε πόση ποσότητα.

Τι λέει ο νόμος;
Σύμφωνα με την Ε.Ε , επιτρέπει την εθελοντική επισήμανση τροφικών ιδιοτήτων με μία εξαίρεση είναι υποχρεωτικό να απαριθμούνται τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα , αν γίνονται οποιοιδήποτε ¨διατροφικοί ισχυρισμοί¨, οι οποίοι θα πρέπει να διευκρινίζονται με περισσότερες πληροφορίες στην ετικέτα.

Η αναγραφή της διατροφικής ετικέτας στη συσκευασία του τροφίμου έχει σκοπό να πληροφορεί τον καταναλωτή:
Ι) για τις γενικές διατροφικές πληροφορίες (τροφική επισήμανση) όπως ενέργεια, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και
ΙΙ) ειδικές πληροφορίες (τροφικός ισχυρισμός) όπως φυτικές ίνες, νάτριο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία  κ.λ.π
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμο 90 / 496 / ΕΟΚ οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ύπαρξη διατροφικής ετικέτας είναι απαραίτητη στη συσκευασία των τροφίμων και περιλαμβάνει τα  εξής :
·        Την ενεργειακή αξία ανά 100 gr. ή 100 ml τροφίμου εκφρασμένη σε μονάδες Kcal και KJ
·        Την ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους ανα 100 gr. ή 100 ml τροφίμου.
·        Τις φυτικές ίνες και το νάτριο (Na) (εκφρασμένα σε gr. και mgr αντίστοιχα)
·        Βιταμίνες και ανόργανα άλατα (A, D, E, C, B1, B2, Νιασινη, Β6, Φολικό οξύ, Β12, Βιοτίνη, Παντοθενικό οξύ, Ca, P, Fe, Mg, Zn, I) όταν αυτά υπάρχουν σε σημαντική ποσότητα (15% της συνιστώμενης δόσης σε 100 gr. ή 100 ml ή κατα συσκευασία αν αυτή περιέχει μία (1) μόνο μερίδα)

    Οι ειδικές πληροφορίες, πρέπει να υπάρχουν όταν ο παραγωγός κάνει κάποιο ¨διατροφικό ισχυρισμό¨, όπως ότι το προϊόν του, υπερτερεί ως προς ομοειδή προϊόντα ή είναι κατάλληλο για ειδικές παθήσεις.

Σύμφωνα με το F.D.A τα στοιχεία που αφορούν την διατροφική ετικέτα είναι πολύ πιο αυστηρά. Η ύπαρξη της διατροφικής ετικέτας είναι υποχρεωτική από το 1994.
Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του F.D.A θα υπάρχει στο τρόφιμο πίνακας διατροφής που θα περιλαμβάνει :
·        Η ενέργεια
·        Η ενέργεια που προέρχεται από λίπος
·        Πρωτεΐνες
·        Υδατάνθρακες (ολικοί), σάκχαρα, φυτικές ίνες
·        Τα λίπη, τα κορεσμένα λίπη, η χοληστερόλη
·        Το νάτριο

·        Από τις βιταμίνες και μέταλλα υποχρεωτική είναι η αναφορά των παρακάτω :
-         Βιταμίνη Α
-         Βιταμίνη C
-         Σίδηρος (Fe)
-         Ασβέστιο (Ca)
Ενώ οι άλλες μπορούν να αναφερθούν, αν το επιθυμεί η εταιρία.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που αφορούν την υγεία, το F.D.A έχει θεσπίσει επίσης κάποιους κανονισμούς. Οι ισχυρισμοί που αφορούν την υγεία μπορούν να έχουν σχέση μόνο με τις παρακάτω περιπτώσεις.
1.      Για το ασβέστιο και την οστεοπόρωση
2.      Για τα λίπη και τον καρκίνο
3.      Για τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
4.      Φυτικές ίνες των δημητριακών, φρούτων και λαχανικών και καρκίνος
5.      Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες και καρδιαγγειακές παθήσεις.
6.      Το νάτριο και η υπέρταση
7.      Φρούτα, λαχανικά και καρκίνος
8.      Φολικό και παθήσεις του νωτιαίου μυελού στα έμβρυα.
9.      Σακχαρικές αλκοόλες (πολυόλες) και οδοντικές παθήσεις
10.  Διαλυτή διαιτητική ίνα, όπως αυτή που υπάρχει στην βρώμη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για τον ισχυρισμό αυτό πρέπει να υπάρχουν στοιχεία από νόμιμους οργανισμούς που ασχολούνται με την υγεία  π.χ. U.S.D.A, και να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις


Οδηγός Ενημέρωσης:

Οι ετικέτες στα τρόφιμα, αποτελούν  έναν τρόπο ενημέρωσης για τους καταναλωτές , έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά μέσα από τη σωστή εκπαίδευση(του σχολείου αλλά και των διαφόρων οργανισμών) να μπορούν:
1. Να κατανοούν την αξία του προϊόντος στα διάφορα συστατικά που περιέχει, και
2. Να κάνουν πιο ασφαλείς και υγιεινές επιλογές από τις πληροφορίες που αναγράφονται πάνω στα προϊόντα που αγοράζουν.