Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Σας παραθέτουμε ένα κείμενο του Ευάγγελου Ζουμπανέα, το οποίο βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον και θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι βασικό μέλημα αυτού του Blog είναι οι συνεργάτες - αρθρογράφοι, να μπορούν να προβάλλονται μέσα από εμάς, αναρτώντας τις δικές τους δημιουργίες, τα δικά τους άρθρα, και την δημοσιοποίηση των άρθρων τα οποία έφτιαξαν/δημιούργησαν οι ίδιοι για να ενημερώνουμε όλους εσάς που μας διαβάζετε.
Σας ευχαριστούμε θερμά, όλους τους αναγνώστες που μέσα σε 3 μέρες που ανακοινώθηκε το blog αυτό, ξεπεράσαμε τις 1000 προβολές.


Ανακοίνωση Ευάγγελου Ζουμπανέα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγου - Συγγραφέα

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια διαρκής διαμάχη μεταξύ συναδέλφων για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης αναδημοσιευμένων άρθρων. Μέσα από την 20ετή εμπειρία μου στο χώρο των εκδόσεων και των δημοσιεύσεων θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου.
Ως συγγραφέας 5 βιβλίων και μέλος του ΟΣΔΕΛ δηλαδή τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου www.osdel.gr και με πλήρη επίγνωση των ευθυνών μου, έχω να δηλώσω προς όλους τους συναδέλφους και εμπλεκόμενους τα κάτωθι:
Κατανοώντας την ανάγκη των συναδέλφων για την προώθηση της δουλειάς τους να εμφανίζουν τις πνευματικές τους δημιουργίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα sites, blogs και έντυπα θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους δίχως την παραμικρή υποχρέωση να αναφέρουν την πηγή που πρωτοδημοσίευσαν το κείμενό τους. Η πρωτοδημοσιευμένη πηγή αποτελεί για το συγγραφέα – αρθρογράφο και μόνο, δικλίδα ασφαλείας για την κατοχύρωση των πνευματικών του δικαιωμάτων και την προστασία του από την τυχόν να αναδημοσίευση από τρίτους δίχως να αναφέρουν το όνομα το συγγραφέα και κυρίως και αποκλείουν την πιθανότητα να συμβεί δίχως την άδεια του συγγραφέα. 
Για να υποχρεούται ο συγγραφέας να αναφέρει διαρκώς την πηγή της πρώτης δημοσίευσης θα πρέπει να έχει υπάρχει ανεγκλήτως και απαραίτητα ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης και εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων από την εκδοθείσα αρχή ή φορέα είτε αυτός είναι εκδοτικός οίκος είτε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο με διασφαλισμένη αποκλειστική συνεργασία και με ταυτόχρονη αμοιβή προς τον συγγραφέα του δικαιώματος εκμετάλλευσης του πνευματικού έργου. Μόνο και μόνο τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι η εκδοθείσα αρχή – φορέας πλήττονται τα οικονομικά του συμφέροντα και με τη σειρά της να προχωρήσει σε συστάσεις συμμόρφωσης. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση συστάσεις συμμόρφωσης που δεν στηρίζονται σε υπογεγραμμένα συμβόλαια – συμφωνητικά μεταξύ των δυο μερών δίνουν το δικαίωμα στον συγγραφέα – αρθρογράφο να προχωρήσει σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση διότι ξεκάθαρα πλήττεται το κύρος και το ήθος του απέναντι σε συναδέλφους και αναγνωστικό κοινό. 
Ελπίζω μετά την ενημέρωση αυτή να σταματήσουν όλες οι διαμάχες μεταξύ συνεργατών και συναδέλφων και να αναγνωριστεί το δικαίωμα καθενός να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δικαίωμά του να εκφράζεται ελεύθερα και να διαχειρίζεται το πνευματικό έργο κατά τρόπο που ίδιος κρίνει μέσα στα πλαίσια του νόμου και της ηθικής που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα του λόγου.

Μετά τιμής
Ευάγγελος Ζουμπανέας