Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Το Ασβέστιο και η μείωση του κινδύνου προσβολής του καρκίνου.

Σύνταξη :
Αντωνίου Σταματίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστ. Συνεργάτης MediDiatrofi







Πλήθος πληθυσμιακών μελετών έδειξαν, ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ασβέστιο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Δυο μελέτες, η Μελέτη Νοσοκόμων Υγείας (Nurses’  Health), στην οποία συμμετείχαν 88,000 γυναίκες, και η Εξακολουθητική  Μελέτη των Επαγγελματιών στο χώρο της Υγείας. Στην οποία συμμετείχαν 47,300  άντρες, έδειξαν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη ασβεστίου είχαν τα μικρότερα αποτελέσματα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.(1) 

Η σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη ασβεστίου και στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι αντιστρόφως ανάλογη, γεγονός που σημαίνει ότι όσο περισσότερο ασβέστιο λαμβάνει κανείς, τόσο μικρότερο κίνδυνο διατρέχει για να προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου. Το ασβέστιο, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα οξέα που εκκρίνονται στη διάρκεια της πέψης και τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τα κύτταρα στα εσωτερικά τοιχώματα του παχέος εντέρου. Τα τελευταία είναι επιρρεπή στη βλάβη από τα λιπαρά και τα χολικά, τα οποία παράγονται από το σώμα για τη διάσπαση των λιπών που περιέχονται στις τροφές στη διάρκεια της πέψης. Όταν εκτίθενται σε αυτά τα οξέα σε τακτική βάση, όπως συμβαίνει όταν η διατροφή είναι πλούσια σε λίπη, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται  και σχηματίζουν πολύποδες. Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι προκαρκινικά κύτταρα. Δεν είναι καρκινικά κύτταρα, αλλά αν αναπτυχθούν περαιτέρω, ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Γι΄αυτό, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα ηλικίας άνω των 50  ετών να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα του παχέος εντέρου είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη πολυπόδων. Αυτοί οι πολύποδες μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν στη διάρκεια μια κολονοσκόπησης, πριν προλάβουν να μετατραπούν σε επικίνδυνα καρκινικά κύτταρα.

Όταν τα οξέα που απελευθερώνονται στη διάρκεια της πέψης δεσμεύονται από το ασβέστιο, αδρανοποιούνται και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλάψουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Επιπλέον , άτομα που είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη πολυπόδων καταναλώνουν υψηλά ποσά ασβεστίου , μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού πολυπόδων.

Αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό σε καρκίνο του παχέος εντέρου στην οικογένεια ή είχατε προσβληθεί στο παρελθόν , καλό θα ήταν να μειώσετε την πρόσληψη λίπους στη διατροφή σας και ταυτόχρονα να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, λαμβάνοντας ίσως παράλληλα και κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου.



Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτινοειδή, το σελήνιο και άλλα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στο μέλι και στους ξηρούς καρπούς παίζουν σημαντικό προστατευτικό ρόλο. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχει το σελήνιο (μπανάνες, ρόδι, ρύζι, καρύδια, σκόρδο, ντομάτα κ.α.) το οποίο σε κάποιες μελέτες, υπολογίζεται ότι η αυξημένη λήψη του μειώνει την πιθανότητα ΚΠΕ  (καρκίνου παχέος εντέρου) κατά 25%.
Πιο συγκεκριμμένα, η χρήση αντιοξειδωτικών , έχει συζητηθεί πολύ, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί η χρησιμότητά τους.
Σε τυχαιοποιημένη μελέτη με τη χρήση σκευασμάτων βιταμίνης C, E, δεν έχει παρατηρηθεί μείωση εμφάνισης ανδενωμάτων σε 4 χρόνια ( Greenberg et al, 1994) (2)


Ασβέστιο:

Ο ρόλος αμφιλεγόμενος,σε ότι αφορά την πρόληψη του καρκίνου. Πιθανολογείται ότι το ασβέστιο, δεσμεύει τα χολικά οξεά και αναστέλλει τη βλάβη του βλεννογόνου και τον πολλαπλασιασμό του επιθηλίου, που προκαλείται από τα χολικά οξέα και καρκινογόνα και έχει άμεση δράση στο επιθήλιο (Neugut, 1993 & Pence, 1993) (3)

Βιταμίνη D:
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου , σε σχέση που καταναλώνουν υψηλότερη ποσότητα. Η βιταμίνη D, αποδείχθηκε ότι μειώνει τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του παχέος εντέρου in vitro και σε ποντίκια (Garland et al, 1985) (4)


Διαιτητική Σύσταση:
Καλό είναι να τρώμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, κανονική χρήση αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος, μείωση του κόκκινου κρέατος και του ζωικού λίπους, χάσιμο βάρους και λογική αλλά μόνιμη φυσική άσκηση. Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα παραπάνω δεν πρέπει να είναι μιας χρήσεως. Η σωστή διατροφή δεν είναι συνταγή ή χάπι. Είναι τρόπος ζωής…

Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων καθημερινά
Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά, με ελαιόλαδο
Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, από τα επεξεργασμένα προιόντα.
Μειώστε το αλάτι. Ξεκινήστε σταδιακά περιορίζοντας την ποσότητα που χρησιμοποιείτε.
Καταναλώνετε αρκετά υγρά. Κυρίως νερό
Αποφύγετε το υπερβολικό σωματικό βάρος- τακτικός έλεγχος
Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα.


Βιβλιογραφία:

(1) K. W.C. Willet , C.S. Fuchs κ.α., « Πρόσληψη ασβεστίου και κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άντρες και τις γυναίκες», Journal of the National Cancer Institute, 94, v.6 (20 /03/2002):437-46

(2)         Greenberg E. R. , Borou J.A, Tosteston TD., “A clinical  trial of antioxidant vitamins to prevent colorectal adenoma, Polup Prevention Study Group” , N Engl J. Med 1994 ; 331: 141-147
(3)         Neugut A.I. et al., “Dietary risk factors for incidence and recurrence of colorectal dadenomatous polyes A case – control study” Ann Intern Med, 1993 ;  1593 ; 118: 91
(4)         Garland C., Barret – Connor  E., Rossof AH., et al ¨Dietary vitamin D and calcium risk of colorectal cancer Α  19 year  prospective staudy in men ¨, Lancet , 1985; 1:307