Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τροφές για έξυπνα μυαλά

Συντάκτης :

Φουσέκα Ελένη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης MediDiatrofi
 
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η νοημοσύνη είναι κάτι που καθορίζεται από το DNA και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει κανείς για να αυξήσει τη δύναμη του εγκεφάλου του! Αν οι αθλητές με σωστή διατροφή και με τα κατάλληλα συμπληρώματα βελτιώνουν την αθλητική τους απόδοση, γιατί το μυαλό να διαφέρει;

Το μυαλό είναι το πιο ευαίσθητο χημικά όργανο στο σώμα μας και τυχόν διατροφικά προβλήματα τείνουν να εμφανίζονται στις σκέψεις μας και τη διάθεση μας προτού εμφανιστούν ως σωματική ασθένεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, οι θρεπτικές ουσίες που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ανάπτυξη του μυαλού μας. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή με επαρκής προσλήψεις θρεπτικών ουσιών θα έχουν πάντα έναν υγιή και προστατευμένο εγκέφαλο.

Τα επίπεδα των βιταμινών Β,C, D και Ε καθώς και θρεπτικών ουσιών όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης και το επίπεδο νοημοσύνης.

Φρούτα και λαχανικά

Αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C, μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στην πρόληψη της εξασθένησης των γνωστικών δεξιοτήτων με το πέρασμα του χρόνου και ενισχύει την ικανότητα ελέγχου του στρες στον εγκέφαλο, καλές πηγές βιταμίνης C αποτελούν όλα τα φρούτα , κυρίως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και τα μούρα (όλα τα βρώσιμα μούρα, φραγκοστάφυλα , φράουλες, μούρα). Αξίζει να σημειωθεί πως τα φραγκοστάφυλα έχουν διπλάσια συγκέντρωση βιταμίνη C από τα ακτινίδια και τρεις φορές περισσότερο από τα πορτοκάλια.

Ψάρια και οστρακοειδή

Τα ψάρια και κυρίως ο σολομός και η ρέγκα, αποτελούν καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου και ενισχύουν τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες. Τα οστρακοειδή και κυρίως τα στρείδια αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος που ενισχύει τη μνήμη καθώς βοηθά στην εστίαση και τη συγκέντρωση.

Ξηροί καρποί

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε που βελτιώνει τη συγκέντρωση , την εστίαση και τη μνήμη. Δοκιμάστε καρύδια, αμύγδαλα και κάσιους.

Ψωμί ολικής άλεσης και καστανό ρύζι

Περιέχουν άφθονους υδατάνθρακες και αποτελούν καλές πηγές γλυκόζης που παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο και αποτελεί τη βάση της δραστηριότητας του. Επίσης αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Β και κυρίως θειαμίνης που ενισχύει την μνήμη. Καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β αποτελούν και τα φασόλια.

Αυγά

Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β12 που βοηθά τόσο στην εξασθένηση της μνήμης όσο και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Κόκκινο άπαχο κρέας και συκώτι ζώων

Εκτός από πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β αποτελούν και καλές πηγές σιδήρου, που παρέχει οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όσο περισσότερο οξυγόνο παρέχεται στον εγκέφαλο , τόσο αυξάνεται και η νοημοσύνη. Καλές πηγές σιδήρου επίσης αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, που τονώνει τη μνήμη. Η κατανάλωση της απαιτεί μέτρο καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη D καλύπτεται από την ικανότητα του οργανισμού να την συνθέτει κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Παρόλα αυτά καλές πηγές βιταμίνης D είναι το συκώτι, τα ιχθυέλαια, ο κρόκος αυγού, κάποια ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, λαυράκι, φαγκρί, κολιός, σαρδέλες), εμπλουτισμένες μαργαρίνες, και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Νερό

Ο εγκέφαλος αποτελείται από 70 % νερό και είναι πολύ ευαίσθητος στην αφυδάτωση. Μια μικρή πτώση 2% του συνολικού νερού στο σώμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου.


Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Φουσέκα Ελένη γράφει για το flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: