Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η πιο γλυκιά….δίαιτα

Συντάκτης :
Γεωργία Κάμπατζη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης MediDiatrofi



Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διατροφής δεν σημαίνει ότι ξεκινάει μια διαδικασία στέρησης και υποταγής σε ένα αυστηρό και ξένο προς τα δεδομένα του εκάστοτε ατόμου διαιτολόγιο. Αντιθέτως, σημαίνει ότι ξεκινάει μια προσπάθεια προσαρμογής της καθημερινής δραστηριότητας σε ένα ευρύτερο και υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, με βάση πάντα τις προσωπικές διαιτητικές προτιμήσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η παρουσία της γλυκιάς γεύσης μέσα σε ένα διαιτολογικό πλάνο. Για αρκετό κόσμο η λέξη «γλυκό» είναι απαγορευμένη από το καθημερινό λεξιλόγιο κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς για πολλούς «τα γλυκά παχαίνουν». Πραγματικότητα ή ακόμη ένας από τους δεκάδες μύθους που κατακλύζουν τον χώρο της διατροφής; Όλες οι ενδείξεις έρχονται να υποδείξουν το δεύτερο, καθώς αφ’ ενός κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του, αφ’ ετέρου τα γλυκά μπορούν να «χωρέσουν» στη διατροφή μικρών και μεγάλων, ακόμη και ατόμων που κάνουν δίαιτα. Σημαντικό ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης αλλά και το μέγεθος της μερίδας.

Τα γλυκά περιέχουν συμπυκνωμένες μορφές ενέργειας, δηλαδή λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βούτυρο, κρέμα γάλακτος, σαντιγί κ.α. Κατά συνέπεια, η κατανάλωσή τους σε ημερήσια βάση και πέρα του υπολογισμένου διατροφικού πλάνου, αφενός δεν βοηθάει την προσπάθεια απώλειας βάρους, αφετέρου προμηθεύει τον οργανισμό με κορεσμένο λίπος και απλά σάκχαρα (ζάχαρη), τα οποία δεν προάγουν την εν γένει υγεία του οργανισμού. Από την άλλη όμως και η δημιουργία απαγορευμένων τροφών ή τροφών που παχαίνουν και μόνο, δημιουργεί σοβαρά στερητικά σύνδρομα, τα οποία οφείλονται σε σημαντικό βαθμό για σοβαρές υποτροπές σε περιόδους «δίαιτας». Αυτό που είναι απαραίτητο να τονιστεί είναι ότι δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν και δεν παχαίνουν. Υπάρχουν μόνο τροφές που η πέραν του μέτρου και των οδηγιών κατανάλωση τους οδηγούν σε αύξηση των ημερησίως προσλαμβανομένων θερμίδων και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Για τα γλυκά τα πλαίσια είναι πιο περιορισμένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται και αποκλείονται τελείως από τη διατροφή, ακόμη και σε περιόδους

προσπάθειας για απώλεια βάρους.



ΓΛΥΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Γλυκό κουταλιού
Περιέχει φυτικές ίνες, σάκχαρα και καθόλου λιπαρά
Φρουί γλασέ, αποξηραμένα φρούτα
Περιέχει φυτικές ίνες, σάκχαρα και καθόλου λιπαρά
Μπάρες δημητριακών
Περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β
Χαλβάς από ταχίνι
Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καλής ποιότητας πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες βιταμίνη Ε και ισχυρά αντιοξειδωτικά
Ψωμί με μέλι και ταχίνι
Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καλής ποιότητας πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες βιταμίνη Ε και ισχυρά αντιοξειδωτικά
Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με μέλι
ή γλυκό κουταλιού
Περιέχει ασβέστιο, καλής ποιότητας πρωτεΐνη και υδατάνθρακες
Μιλκ σέικ φρέσκων φρούτων με
γάλα χαμηλό σε λιπαρά και
παγάκια
Περιέχει ασβέστιο, καλής ποιότητας πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, υδατοδιαλυτές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C)

Μαύρη σοκολάτα αντί σοκολάτας γάλακτος

Θερμιδικά δεν απέχουν σημαντικά, ωστόσο η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο κακάο άρα και περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ επιλέγοντάς την «κερδίζετε» και στην πρόσληψη φυτικών ινών.
Παγωτό χωρίς λιπαρά και ζάχαρη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Πλέον υπάρχουν στην αγορά και επιδόρπια τα οποία αντί για ζάχαρη περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως για παράδειγμα σουκραλόζη, συνεπώς διατηρούν τη γλυκιά γεύση αλλά έχουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες.



Τα «αθώα» γλυκά, γευστικά και θρεπτικά, όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και η σοκολάτα υγείας, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συμβάλλοντας στην καλή καρδιαγγειακή υγεία αλλά και στη ρύθμιση της πίεσης, χωρίς να µας στερούν την απόλαυση.





Τι γίνεται, όμως, τις υπόλοιπες ημέρες που θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό, χωρίς να φορτωθούμε τις εκατοντάδες θερμίδες του ή να καταστρέψουμε την υγιεινή μας διατροφή; Το φτιάχνουμε μόνοι μας! Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε κάποια γλυκά και να τα απολαύσετε χωρίς το άγχος της ζυγαριάς.



Γρανίτα από λεμόνι



   

Υλικά:

125 γρ. ζάχαρη

1/2 λίτρο και κάτι νερό

3 λεμόνια (το ξύσμα και το χυμό τους)

1 λεμόνι σε ροδέλες για διακόσμηση

Εκτέλεση:


Ζέστανε ελαφρώς το νερό σε μια κατσαρόλα και πρόσθεσε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και άφησε να βράσει για 5 λεπτά. Πρόσθεσε και το χυμό λεμονιού και άφησε το μείγμα σου να κρυώσει. Στράγγιξε να φύγει το ξύσμα λεμονιού και βάλε σε μεταλλικό μπολ και στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες να μην πήξει τελείως. Βγάλε τη γρανίτα και χτύπησέ τη στο μπλέντερ να αφρατέψει και ξαναβάλε στην κατάψυξη. Κάνε το ίδιο 2-3 φορές για να μην κάνει κρυσταλλάκια η γρανίτα σου και να είναι απαλή. Σέρβιρε, αφού αφήσει για λίγο το μπολ εκτός κατάψυξης για να μπορείς να βγάλεις μπάλες γρανίτας. Γάρνιρε με ροδέλες λεμονιού και 

φυλλαράκια μέντας.



Ρυζόγαλο
Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

Υλικά:

4 φλιτζάνια γάλα με χαμηλά λιπαρά

1/2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ

Λίγο αλάτι

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 βανίλια

4 κ. γ. κορνφλάουρ.

Κανέλα

Εκτέλεση:

Βάλε το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι. Ταυτόχρονα ζέστανε το γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Από τα 4 φλιτζάνια γάλα κράτα μισό, για να διαλύσεις το κορν-φλαουρ και τη βανίλια. Μόλις βράσει το ρύζι και πιει το νερό ρίξε το γάλα με τη ζάχαρη. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το μείγμα να βράσει για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά. Διάλυσε το κορν φλάουρ με τη βανίλια στο γάλα που κράτησε και πρόσθεσε το στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακάτεψε συνεχώς μέχρι να πήξει. Μοίρασε σε 6-7 μπολάκια και άφησε να σταθεί για 1 ώρα! Σέρβιρε με λίγη κανέλα.


Σοκολατένια σουφλέ

Υλικά:

100γρ. τριμμένη κουβερτούρα

50γρ. κακάο

4 ασπράδια

2 κρόκοι

½ φλ. γάλα light

4 κ. σ. ζάχαρη

2 κ. σ. αλεύρι

1 βανίλια σκόνη

Εκτέλεση:

Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Ρίξτε το κακάο, το αλεύρι, την βανίλια και το γάλα και ανακατέψτε. Χτυπήστε τα ασπράδια με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα. Ρίξτε τους κρόκους στο μείγμα με την κουβερτούρα, ανακατέψτε και μετά ενώστε το μείγμα με την μαρέγκα. Μοιράστε σε 8 πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 15 λεπτά. Σερβίρετε τα σουφλέ αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο.



Όπως για τα περισσότερα στη ζωή έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση: «παν μέτρον άριστον».