Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Η Ρίγανη

Πηγή: dreamstime.com
Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. 

Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, και αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα Η ρίγανη βελτιώνει και υποβοηθά τη ρύθμιση του τυμπανισμού και τη διέγερση έκκρισης χολής.  Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να καταπολεμήσει το βήχα, την αμυγδαλίτιδα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή : σιδήρου, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φολικού οξέως, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ.