Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Πως μπορούμε να "πείσουμε" τα παιδιά μας, να φάνε φρούτα και λαχανικά;
Σύνταξη:
Αντωνίου Τίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Επιστημονικός Συνεργάτης MediDiatrofi                        
  

Συμβαίνει συχνά, να βλέπουμε παιδιά  να εκφράζουν την αρέσκεια ή δυσαρέσκεια για κάποιο φαγητό. Παρατηρούμε επίσης, ότι η λίστα των φαγητών που δεν θέλει να φάει το παιδί που του μαγειρεύει η μαμά στο σπίτι, να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, έτσι ώστε να καταλήγει ως συνήθως μα τρώει αυτά που επιθυμεί. Το ερώτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι «τι φταίει»;
Η απάντηση στα ερωτήματα των γονιών, που συχνά μας ρωτούν είναι η Πρόληψη η καλύτερη της θεραπείας. Φροντίζουμε έγκαιρα να εντοπίσουμε το πρόβλημα, που ίσως αρχίζει να εμφανίζεται.

Οι γονείς, «δεν πρέπει να το βάζουν κάτω»! ! !

Αν ένα φαγητό δεν αρέσει το παιδί, δεν σημαίνει ότι θα αποκλειστεί από το διαιτολόγιο της οικογένειας. 

Θα πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, ίσως κάποια στιγμή το παιδί, το δει με άλλο μάτι, ίσως να του κεντρίσει το ενδιαφέρον, αν αρέσει σε ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας. Μια πολύ καλή προσέγγιση είναι να τα ¨μάθουμε να τρέφονται πιο σωστά και υγιεινά¨
Ό,τι ακριβώς κάνουν και οι αγαπημένοι τους ήρωες, όπως. . . . το να τρέχουν, να πηδούν ψηλά κλπ, είναι  τις σωστές τροφές, δηλαδή φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ψάρια. Για να έχουν και αυτά ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα θα πρέπει να επιλέγουν τις ίδιες τροφές.

Για τα παιδιά μικρά και μεγάλα, η κουζίνα μας, θα πρέπει να μοιάζει με ¨εργαστήριο¨.

  • Παίζοντας με τα λαχανικά. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να φάνε , αν εμφανίσετε το γεύμα τους, με δημιουργικό τρόπο. Κάνετε απλά σχήματα με το φαγητό, φτιάχνοντας κύκλους , τετράγωνα, αστέρια, χαμογελαστά προσωπάκια, ή όταν το παιδί είναι πολύ μικρό, π.χ. φασολάκια, φτιάχνουμε με αυτά ένα ενδιαφέρον σχήμα στο πιάτο, για παράδειγμα ένα σπιτάκι. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο να κάνουμε το «φαγητό- παιχνίδι»!
  • Η συμμετοχή, όλα τα παιδιά να βοηθήσουν. Μοιράστε την αποστολή στο καθένα , ανάλογα με την ηλικία ,την ικανότητα και την εμπειρία στην κουζίνα. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδάκια μπορούν να βοηθήσουν στο πλύσιμο των λαχανικών , στο  κόψιμο τους με τα χεράκια τους για τη σαλάτα.
  • Μικροί σεφ στην κουζίνα! Η σωστή ενδυμασία , κάνει τη διαφορά. Με μία ποδιά ή ένα σκουφί σεφ δεν θα λερωθούν αλλά θα βοηθήσουν τα παιδιά να ενσωματωθούν στο πνεύμα της μαγειρικής. Με τον τρόπο αυτό το παιδί αισθάνεται ότι το τελικό προϊόν, το πιάτο της ημέρας, είναι και δικό του δημιούργημα που θα θέλει να δοκιμάσει
  • Παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, μπορούν να μετρήσουν τα υλικά , να κόψουν με ένα απλό μαχαίρι τα λαχανικά και τα φρούτα (υπό την επίβλεψη του γονέα) ή ακόμη και να αναγνωρίσουν τα υλικά.  Ενώ, παιδιά από 8 ετών και πάνω , μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπό την επίβλεψη του γονέα τον φούρνο , να καθαρίσουν , να ξεφλουδίσουν, να πλύνουν και να κόψουν φρούτα και λαχανικά κλπ.
  • Μαζί για αγορά φρούτων και λαχανικών. Του εξηγούμε γιατί επιλέγουμε το τάδε τρόφιμο από το άλλο,  γιατί προτιμάμε τα φρέσκα από τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πώς διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά κλπ. Αν μάλιστα αυτή η διαδικασία αυτή, ξεκινήσει από την πολύ μικρή ηλικία, το παιδί θα καταλάβει και εκπαιδευτεί στο να τρώει σωστά!
  • Λέμε ΝΑΙ στα . . . χρώματα. Το να επιβάλλουμε στα παιδιά μια διατροφική επιλογή, χωρίς εξηγήσεις, είναι άσκοπο. Αντίθετα, είναι πολύ χρήσιμο και βοηθητικό το να τους εξηγούμε τους λόγους που μας κάνουν να του προτείνουμε συγκεκριμένες τροφές και να αποφεύγουμε κάποιες άλλες.  
  • Αποφεύγετε να δίνετε στα παιδιά, τροφές με μηδενική αξία και μην τα επιβραβεύετε με πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες , καραμέλες. Στο σπίτι μπορεί να λείπουν, μπορεί να τα δοκιμάσουν σε κάποιο πάρτι. Αλλά αντίθετα, προτιμήστε να μαγειρεύετε μαζί τους, ζητώντας την βοήθεια των παιδιών σας στην κουζίνα.
  • Το δικαίωμα στην επιλογή! Αν το παιδί περνάει μια φάση άρνησης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πολλά παιδιά, μέχρι την ηλικία των 2 ετών, να  αρνούνται να φάνε συγκεκριμένες τροφές και δείχνουν σαφή προτίμηση για κάποιες άλλες. Δεν σημαίνει κάτι. Τροφές που παλιότερα έτρωγε, μπορεί να μην τις τρώειδεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απουσιάζουν από το τραπέζι. Μπορεί κάποια στιγμή, βλέποντάς τες να θελήσει να τις ξαναφάει. 
  • Επιβραβεύστε το παιδί όταν τρώει κάτι ωφέλιμο! Και αποφύγετε να γκρινιάζετε, όταν τρώει κάτι το . . . απαγορευτικό!
Το σημαντικό, στη διατροφή του παιδιού, παίζει η ποιότητα και όχι τόσο ή ποσότητα. Σίγουρα, είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο, αλλά δεν χρειάζεται να επιμένετε να φάει το παιδί και την τελευταία του μπουκιά. Εάν αναπτύσσεται σωστά και τρέφεται με θρεπτικά συστατικά, μην στέκεστε στο πόσο θα φάει.