Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αυγό


Τα αυγά αποτελούν τρόφιμα τα οποία περιέχουν σημαντικά αμινοξέα στην ύλη τους, ενώ οι πρωτεΐνες τους είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπλαση των νεκρών. Έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα σιδήρου, συστατικό σημαντικό στην αντιμετώπιση αναιμίας αλλά και στην δημιουργία και ανάπλαση των ερυθρών κυττάρων. Επίσης άξιο αναφοράς είναι το γεγονός , ότι στο αυγό συναντάμε βιταμίνες Α, D, και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέως. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β12 –μία βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Σημαντικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο τα παίρνουμε τρώγοντας τον κρόκο και το ασπράδι. Περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. της κυριότερης αιτίας απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων.