Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Καλαμάρη Ασπασία


Η Ασπασία Καλαμάρη γεννήθηκε το 1981 στον Πειραιά. Το 1999 αποφοίτησε από το 4ο Ενιαίο Λύκειο Γλυφάδας ενώ το 2004 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.ΤΕΙ-Κρήτης (παράρτημα Σητείας) με βαθμό «Λίαν Καλώς». Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε στο πρόγραμμα Αρχιμήδης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης και της δημόσιας υγείας, με την εφαρμογή προγράμματος περιβαλλοντικής και διατροφικής αγωγής».
      
      Το 2004 παρουσίασε την ερευνητική διπλωματική της εργασία με θέμα «Εκτίμηση υγείας σε παιδιά 10-11 ετών, περιοχή Σητείας: ανθρωπομετρία, φυσική κατάσταση, βιοχημικοί δείκτες» η οποία είχε ως στόχο την διερεύνηση του επιπέδου υγείας του υπό εξέταση πληθυσμού και την περαιτέρω μελέτη των επιπλοκών του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στην υγεία των παιδιών. Η παραπάνω έρευνα αξιολογήθηκε με βαθμό «άριστα» και δημοσιεύτηκε με την μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης στο «6ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας» (σελίδες 39 και 84 των πρακτικών του συνεδρίου).
      
      Το ίδιο έτος πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο τμήμα Διατροφής του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (Πα.Γ.Ν.Η.) όπου συμμετείχε στην παρακολούθηση ασθενών που χρήζαν διαιτητικής παρέμβασης, ασθενείς με παθήσεις του πεπτικού συστήματος, του καρδιαγγειακού συστήματος, του ουροποιητικού συστήματος, κ.α.
      
      Από τις αρχές του 2006 έως το τέλος του 2008 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ?LE MONDE? έχοντας επωμισθεί το έργο της διαιτητικής εκπαίδευσης των μαθητών ενώ παράλληλα, το 2007, συνέχιζε τις σπουδές της στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ε.Σ.Δ.Υ. «Εφηρμοσμένη Δημόσια Υγεία» με εξειδίκευση στα «Πρότυπα & Συμπεριφορές Υγείας ? Προαγωγή Υγείας». Η διπλωματική της εργασία ήταν ερευνητική, αξιολογήθηκε ως πρότυπη και βαθμολογήθηκε με «άριστα».
      
      Από τον Ιανουάριο του 2009 εργάζεται στο Εργαστήριο Ιολογίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.