Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός


Το 1996 εισήχθει στο Τμήμα  Διατροφής – Διαιτολογίας του A.Τ.Ε.Ι  Θεσσαλονίκης. Και τα τέσσερα έτη των σπουδών του, ήταν αριστούχος στο Τμήμα όπου φοιτούσε και κατείχε χρηματική υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Τον Μάϊο του 1995 και 1997 αποτέλεσε υπεύθυνος της Σχολής του για την συμμέτοχη του Τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών  (DETROP ΄97, ΄99). Η πτυχιακή του διατριβή αποτέλεσε πρότυπο θέμα και αφορούσε Τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ή όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε Τρόφιμα Light και έγινε σε συνδυασμό με έρευνα κατανάλωσης αυτών των προϊόντων και καταγραφή όλων των προϊόντων ¨Light΄ που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά. Η πρακτική του εξάσκηση έγινε στο Διαιτολογικό Γραφείο του Διατροφολόγου – Διαιτολόγου  Ευάγγελου Σ. Ζουμπανέα. Το 2012 απέκτησε το τίτλο του Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity.


Για 2 χρόνια εργάστηκε στο Διαιτολογικό Τμήμα των Επιστημονικών Κέντρων Αδυνατίσματος  New Day, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με τον Διατροφολόγο - Διαιτολόγο Μανώλη Ι. Μανωλαράκη. Ταυτόχρονα αποτέλεσε διαιτολόγος στα γυμναστήρια ΄ΑΘΛΗΣΗ΄  και  ΄Pallini Fitness Club΄  και συνεργάστηκε με την Εταιρία  Science  Technologies, για την δημιουργία του Διαιτολογικού Προγράμματος DIET 2000’A.
Έχει ασχοληθεί έντονα με Παθολογικές Καταστάσεις που σχετίζονται άμεσα με την διατροφή του ανθρώπου (Υπερχοληστεριναιμία, Σακχαρώδης Διαβήτης, Αναιμία, Υπέρταση, Καρδιαγγειακά Προβλήματα, Παθήσεις του πεπτικού συστήματος, κλπ), καθώς και στα πρωτεϊνικά και άλλα συμπληρώματα των Αθλητών. Επίσης έχει ασχοληθεί εκτεταμένα και με καταστάσεις Εγκυμοσύνης, Θηλασμού και Παιδικής Παχυσαρκίας.

Το χρονικό διάστημα από Ιούλιο 2001 έως και Δεκέμβριο 2001 υπήρξε Υπεύθυνος του Διαιτολογικού Γραφείου  ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ – ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ  ε.π.ε το οποίο βρίσκεται στην Άρτα. Aπό τον Ιανουάριο του 2002 μέχρι και τον Ιούλιο του 2002 ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Αισθητικής & Αδυνατίσματος Body Shape στη Κέρκυρα. Από το 2002 μέχρι το 2009 γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής (Π.Σ.Δ.Τ.Δ) και από το 2009 μέχρι και 2011 Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος (Ε.Δ.Δ.Ε.) ενώ από το 2009 είναι Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.). Αποτελεί  Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας & Διατροφής και της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφολόγων – Διαιτολόγων ΜediΔΙΑΤΡΟΦΗ. Από το 2003 είναι εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας τεχνητού νεφρού του γενικού νοσοκομείου Φιλιατών Θεσπρωτίας και από το 2010 είναι υπεύθυνος του τμήματος διατροφής του Medical Center Saranta στους Αγ. Σαράντα στην Αλβανία. 
Αποτελεί Συγγραφικό Μέλος του Περιοδικού «ΑΡΜΟΝΙΑ» , και συνεργάτης την εφημερίδων «Απογευματινή» , «Αυριανή» και του περιοδικού Health & Style της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για τα θέματα υγείας. Έχει αποτελέσει συνεργάτης της εκπομπής του MEGA  «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» και έχει συνεργαστεί με το ALTER, NET, ANT1. Ταυτόχρονα αποτελεί συγγραφικό μέλος του βιβλίου «Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά» των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ευάγγελου Ζουμπανέα & Μανώλη Μανωλαράκη.
Έχει παραστεί με ομιλίες του σε σχολεία του Νομού Θεσπρωτίας και έχει συντάξει το Διαιτολογικό Πρόγραμμα που εφαρμόζεται στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας. Από το Σεπτέμβριο του 2002 εργάζεται στο προσωπικό του Διαιτολογικό Γραφείο στη πόλη της Ηγουμενίτσας. Είναι ιδρυτής της επιστημονικής ομάδας του MediDiatrofi.