Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Γαλατόπιτα


Συντάκτης:   
Τίνα Αντωνίου                                                      
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης MediDiatrofi   


Τι χρειαζόμαστε: 


Υλικά 
1. 1 λιτρο γάλα πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά
2. 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3. 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4. 1/4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
5. ξύσμα 1 λεμονιού
6. 1 βανίλια
7. 4 αβγά ολόκληρα


Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη για να βράσουν. Λίγο πριν το βρασμό προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατατεύουμε καλά και συνεχόμενα το μίγμα μέσα στη κατσαρόλα.Μόλις αρχίσει να "δένει", αποσύρουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα, και παράλληλα ρίχνουμε (σιγά σιγά) τα χτυπημένα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς τη κρέμα, καθώς επίσης και το βούτυρο/ή τη μαργαρίνη, για να μην σβολιάσει.Στη συνέχεια, επαναφέρουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς. Αμέσως μετά προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και το ρίχνουμε σε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα την επιφάνεια της κρέμας και τοποθετούμε το ταψάκι, σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών, για περίπου 1 ώρα.