Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τεστ δυσανεξίας και αδυνάτισμα . Μήπως τελικά πρόκειται για απάτη;


Σύνταξη: 

Νίκη Ανδρουλάκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνέργάτης MediDiatrofi


Πολλές είναι οι μέθοδοι αδυνατίσματος που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους, υποσχόμενες θεαματικά και μόνιμα αποτελέσματα. Μια απ' αυτές είναι και τα γνωστά πλέον σε όλους τεστ δυσανεξίας. Τι ακριβώς όμως υπόσχονται και με ποιον τρόπο;

   Τα τεστ δυσανεξίας μεταξύ και άλλων λειτουργιών υποστηρίζεται, ότι έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους, ενώ η αποτελεσματικότητα τους ως προς την απώλεια κιλών οφείλεται στον αποκλεισμό των τροφών αυτών από το καθημερινό διαιτολόγιο. Πρόκειται δηλαδή για ένα τεστ εντοπισμού τροφικών δυσανεξιών. Ο εντοπισμός γίνεται με την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων των IgG όπως λέγονται και είναι η άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και τους ιούς.  Και εδώ τίθεται το ερώτημα, υπάρχει αλήθεια καμία σχέση μεταξύ της τροφικής δυσανεξίας και της παχυσαρκίας; Για να απαντήσουμε πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι είναι η τροφική δυσανεξία.


    Τροφική δυσανεξία είναι η τροφική ευαισθησία που οφείλεται σε κάποια γενετική ενζυμική ανεπάρκεια ή ενζυμική ανεπάρκεια που έχει προκληθεί από τη λήψη φαρμάκων συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας είναι συνήθως πόνος στο στομάχι και στην κοιλιά, μετεωρισμός, δυσπεψία, διάρροιες, τάση για εμετό, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, κόπωση, διανοητική θολούρα και ζάλη. Δυο από τις κυριότερες μορφές τροφικής δυσανεξίας είναι η δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά) και η δυσανεξία στη λακτόζη (δισακχαρίτης του γάλακτος). Παρατηρούμε λοιπόν ότι τόσο η περιγραφή της τροφικής δυσανεξίας, όσο και τα συμπτώματα που εμφανίζονται δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την έννοια της παχυσαρκίας. 


    Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ της τροφικής δυσανεξίας και της αύξησης βάρους, για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εν λόγω τεστ ως μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τα τεστ δυσανεξίας και τη συμβολή τους στο αδυνάτισμα. Αντίθετα αποκλείοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων (ασβέστιο, βιταμίνες, φυτικές ίνες). Ενθαρρύνοντας, από την άλλη, την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων όπως αυτή του κρέατος, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα χοληστερίνης, ουρικού οξέος και  καρδιαγγειακών. Ακόμα όμως και στην περίπτωση μερικής απώλειας βάρους, αυτό οφείλεται στον θερμιδικό περιορισμό που συνήθως παρατηρείται λόγω του διατροφικού αποκλεισμού πολλών τροφών.


    Το σίγουρο είναι ότι μια διατροφή με βάση τα αποτελέσματα από τα τεστ δυσανεξίας δεν αποτελεί σωστή διατροφική στάση, ενώ οδηγεί στην άμεση επανάκτηση των χαμένων κιλών. Και μην ξεχνάτε πως οι ατεκμηρίωτες μέθοδοι αδυνατίσματος μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, ενώ παράλληλα βλάπτουν το πορτοφόλι μας αφού τα ποσά που απαιτούνται για τα τεστ δυσανεξίας σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα αποτελέσματα που υπόσχονται.