Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Τριχόπτωση... Μήπως φταίει η διατροφή μου;


Σύνταξη :

Ανδρουλάκη Νίκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης MediDiatrofi



Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις μόνιμης τριχόπτωσης είναι αποτέλεσμα κληρονομικών και ορμονικών επιδράσεων. Η  προσωρινή απώλεια μαλλιών όμως, μπορεί να προκύψει από την έλλειψη διατροφικών στοιχείων εξαιτίας μιας κακής διατροφής. Ποιες όμως είναι οι τροφές που πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιο μας προκειμένου να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε;



1.     Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και νάτριο, βλάπτει τα νεφρά  και αυξάνει την οξύτητα στο αίμα, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών. Τυποποιημένα τρόφιμα, οι κονσέρβες αλλά και τα λιπαρά τρόφιμα όπως τα τηγανητά και τα παχιά κρέατα, πρέπει να αποφεύγονται στην περίπτωση που το πρόβλημα της τριχόπτωσης έχει διαγνωστεί.


2.     Η έλλειψη πρωτεΐνης και κυρίως υψηλής βιολογικής αξίας από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφική τακτική θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες όπως οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα όσπρια, το ρύζι, τα θαλασσινά και το σησάμι.


3.     Η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο αλλά και τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο, στα καρύδια, στο ταχίνι και στα αμύγδαλα, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών και της αναζωογόνησης του θύλακα της τρίχας.


4.     Το αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει στην τριχόπτωση, καθώς η τακτική κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα ψευδαργύρου, βιταμινών Β, βιταμίνης C και φολικού οξέος, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη και διατήρηση της τρίχας.


5.     Η αναιμία αποτελεί βασική αιτία της τριχόπτωσης. Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, τα αυγά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.


6.     Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής . Τέτοιες τροφές είναι τα ψάρια όπως ο σολομός και ο λιναρόσπορος.


7.     Απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη υγιούς τρίχας είναι και το ιώδιο. Χρησιμοποιήστε θαλασσινό αλάτι στο φαγητό σας και αυξήστε την κατανάλωση σε καρότα, μανιτάρια, σέλινο, λάχανο, σπαράγγια και αγκινάρες, αφού οι τροφές αυτές είναι πολύ καλές πήγες ιωδίου.