Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

H διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαρία Πλάδα


Η Μαρία Πλάδα είναι διατροφολόγος, ειδικευμένη στην αθλητική διατροφή, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβρη επιμελείται και τη διατροφή των παικτών της ΑΕΛ, ως διατροφολόγος της ομάδας και επιστημονικός συνεργάτης του MediΔιατροφή. Φύσει αεικίνητη και ανήσυχη, δεν περιορίστηκε στις σπουδές της Κλινικής Διαιτολογίας στην Οξφόρδη αλλά αποφάσισε να εξειδικευτεί με ένα μεταπτυχιακό στο  Metropolitan University του Λονδίνου στην ΄΄Αθλητική διατροφή΄΄.
Σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι της δουλειάς της, η Μαρία Πλάδα εδώ και επτά χρόνια είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίπλα στον ομότιμο καθηγητή κ. Αντώνη Καφάτο (συμμετέχοντας στις ευρωπαικές έρευνες HELENA study και  DiOGenes study μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες των ευρωπαίων εφήβων καθώς και την οικογενειακή παχυσαρκία αντίστοιχα) και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίπλα στην καθηγήτρια κ. Αντωνία Τριχοπούλου, ως υπεύθυνη ερευνήτρια της μελέτης Eurreca project η οποία άφορα στη θέσπιση επαρκών και ασφαλών προσλήψεων βιταμινών στην Ευρώπη) ενώ συμμετέχει στην έρευνα EPIC (European Prospective Investigation of Cancer) που μελετά δείκτες υγείας σε σχέση με τον καρκίνο. Παράλληλα, είναι και συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Λάρισας παράρτημα Καρδίτσας.
Στο γραφείο που διατηρεί στο κέντρο της Λάρισας (Βενιζέλου 133) υποδέχεται τους ασθενείς της (παχύσαρκους, άτομα με υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, διαβητικούς, καρκινοπαθείς και άτομα με χρόνιες παθήσεις καθώς και με κινητικά προβλήματα ) αλλά και τους αθλητές, τους οποίους παρακολουθεί με συνεχείς ελέγχους σύστασης σώματος, δηλαδή ελέγχους των επιπέδων λίπους, μυϊκής μάζας και υγρών, ενώ ο κάθε ένας από αυτούς ακολουθεί πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και ενυδάτωσης, ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες