Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Εμπλουτισμένοι Χυμοί Φρούτων

Σύνταξη : 
Κοκκίνου Μαρία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Προϊσταμένη τμήματος Διατροφής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου
Μέλος της επιστημονικής ομάδας MediDiatrofi
Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών



Νέες καταναλωτικές τάσεις θέλουν τη μετάβαση από την επαρκή διατροφή στη βέλτιστη διατροφή. Στην αγορά αρχίζουν να διατίθενται τρόφιμα τα οποία μπορούν να προσφέρουν υγιεινά οφέλη και επιθυμητές φυσιολογικές επιδράσεις, όπως καλύτερη πέψη, καλύτερη εντερική λειτουργία, σωματική και πνευματική ευεξία, ακόμα και μείωση εμφάνισης διάφορων νόσων. Τα τρόφιμα αυτά, ονομάζονται «λειτουργικά»  και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επηρεάζουν θετικά μία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού, πέρα από το όφελος της καλής βασικής διατροφής και της φυσικής, θρεπτικής αξίας που ήδη προσφέρουν.
Παράδειγμα λειτουργικών προϊόντων μπορεί να αποτελέσουν οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων. Η επιθυμία αλλά πολλές φορές και η ανάγκη για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις και η αύξηση των γευμάτων εκτός σπιτιού,  ενισχύουν την ζήτηση και κατανάλωση έτοιμων χυμών φρούτων που αποτελούν πηγή βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε, σε αυξημένη προσφορά εξειδικευμένων διατροφικών λύσεων που αφορά στους χυμούς.
Η σειρά εμπλουτισμένων χυμών στην Ελλάδα, απαρτίζεται από χυμούς οι οποίοι συνδυάζουν τη γεύση και τα οφέλη των φρούτων με τις φυτικές ίνες, το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα ω-6 λιπαρά οξέα, τη μαστίχα Χίου, το πράσινο τσάι, το τζίνσενγκ, το εκχύλισμα Gingko Biloba καθώς επίσης αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Υπάρχουν χυμοί που δεν περιέχουν φυσικά κάποια ουσία, αλλά μπορούν να εμπλουτιστούν ώστε να παρέχουν μια ευρύτερη επιλογή πηγών τροφίμων για ένα συγκεκριμένο συστατικό που σχετίζεται με κάποιο όφελος στην υγεία (π.χ., χυμός από πορτοκάλι ενισχυμένος με ασβέστιο). Αυτό σημαίνει ότι  τα τρόφιμα που κανονικά δεν περιέχουν ασβέστιο, προσθέτουν  ασβέστιο . Παραδείγματος χάριν, ο χυμός φρούτων δεν είναι κανονικά μια καλή πηγή ασβεστίου, αλλά τώρα υπάρχει στην αγορά  ασβέστιο-εμπλουτισμένος χυμός που παρέχει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χυμοί  που ήδη περιέχουν φυσικά βιοενεργά συστατικά αλλά μπορούν να ενισχυθούν για να αυξηθεί το επίπεδο τους μέσα σ' αυτά (π.χ. χυμός με 5 φρούτα ενισχυμένος με βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση).
Οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη θετική επίδραση σε μια ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού. Πρόκειται να διευρύνουν τις επιλογές μας για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών. Έτσι, χυμοί που είναι εμπλουτισμένοι με:
Φυτικές ίνες: φαίνεται να βοηθούν προληπτικά στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων και δρουν ευεργετικά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.

Ασβέστιο: φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Βιταμίνη D: φαίνεται να βοηθούν στην πρόσληψη και απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό

Ω-3 και Ω –6 λιπαρά οξέα: φαίνεται να βοηθούν στην λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης του αίματος

Μαστίχα Χίου: φαίνεται να παρέχουν αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση

Τζίνσενγκ και/ή εκχύλισμα Gingko Biloba: φαίνεται να βελτιώνουν πνευματικές ικανότητες:

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.: φαίνεται να τονώνουν το οργανισμό και να τον θωρακίζουν από οξειδωτικό στρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζεται το άρωμα και η γεύση των χυμών από την ενίσχυσή τους σε βιοενεργά συστατικά.
Οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων δεν πρέπει να παρουσιάζονται σαν «μαγικά» τρόφιμα που ρίχνουν χοληστερίνη ή βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου  ή ότι άλλο απασχολεί δυσμενώς τον οργανισμό μας, αλλά ως ευεργετικά βοηθήματα υγείας στα πλαίσια μια σωστής  διατροφής. Έχουν δηλαδή θετική επίδραση στην υγεία όταν καταναλώνονται παράλληλα με  ισορροπημένη διατροφή, που απαρτίζεται από ποικιλία τροφίμων σε καθημερινή βάση.
Η γνώση της δράσης των βιολογικά ενεργών συστατικών, έχει φέρει νέα δεδομένα στο ρόλο της διατροφής στον τομέα της υγείας. Οι έρευνες θα αποκαλύψουν πώς μια σειρά από ουσίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λειτουργικά συστατικά τροφίμων. Η θρεπτική αξία των χυμών, αλλά και υπόλοιπων λειτουργικών τροφίμων, δεν θα την καθορίζουν μόνο τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά αλλά και η περιεκτικότητά τους σε βιολογικά ενεργά συστατικά. Φυσικά, επιπρόσθετη έρευνα είναι απαραίτητη για να επικυρώσει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών αλλά  και για να προσδιορίσει τα κατάλληλα διαιτητικά επίπεδα στα οποία πρέπει να κυμανθούν. Για να μεγιστοποιηθούν όμως τα οφέλη, εκτός από την ενίσχυση της έρευνας, πρέπει να προωθούνται τα αποτελέσματα στον πληθυσμό με την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση και καθόλου παραπληροφόρηση και να βελτιωθούν οι ρυθμιστικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές.