Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Κρίθινο Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Πηγή: dreamstime.com
Το κρίθινο αλεύρι ολικής άλεσης προσδίδει στα προϊόντα στα οποία προστίθεται μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών αλλά και βιταμινών που βρίσκονται στο φλοιό του κριθαριού. Οι φυτικές ίνες έχει βρεθεί ότι προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Παρασκευάζεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού του σιταριού, δηλαδή περιέχει το έμβρυο (πυρήνας), το ενδόσπερμα και το φλοιό, ενώ τα άλλα άλευρα περιέχουν μόνο το ενδόσπερμα. Το έμβρυο είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε καθώς και σε αντιοξειδωτικά. Επίσης ό φλοιός περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος αλλά και μικρές ποσότητες φυτοοιστρογόνων. Είναι άξιο αναφοράς ότι οι φυτικές ίνες προκαλούν διάταση του στομάχου, δηλαδή γρήγορο κορεσμό ,αποτρέποντας την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών αλλά επιπλέον βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.