Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ελιές


Οι ελιές , έχουν και αυτές τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Οι ελιές περιέχουν βιταμίνη Α και καροτενοειδή και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Τα ιχνοστοιχεία, που υπάρχουν στις ελιές, είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Οι ελιές, εξ’ αιτίας της βιταμίνης Α, βοηθάν τον οργανισμό στην ανάπτυξη- αναπαραγωγή, στην καλή όραση, στην υγεία του δέρματος και έχουν αντικαρκινική δράση.
Επίσης οι τοκοφερόλες, που υπάρχουν στις ελιές, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης αντικαρκινική δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Λόγω των βιταμινών, που διαθέτει η ελιά, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας αντιγηραντικής διατροφής αλλά ταυτόχρονα βοηθάει και στην αντιμετώπιση διαφόρων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις, μορφές καρκίνου και σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ. Περιέχουν λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό στο θηλασμό. Οι βιταμίνες A, D, E και Κ, που έχουν οι ελιές, βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τους ενήλικες. Η ύπαρξη πολυφαινολών και της βιταμίνης Ε, αποτελούν λόγο που η ελιά έχει αναφερθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράση κατά του καρκίνου. Επίσης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, αφού αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη. Η παρουσία βιταμίνης Α και Ε, στην ελιά, βοηθούν στην ισορροπία του μεταβολισμού αλλά και στην σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.