Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Σκευάσματα διατροφής vs Συμπληρώματα διατροφής και ισορροπημένη διατροφή


Σύνταξη:
Κορομπίλη Χαρά
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc
Επιστημονική Συνεργάτης MediDiatrofi
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα συμπληρώματα και στα σκευάσματα διατροφής!
Να ξέρετε πως οτιδήποτε φυσικό ο οργανισμός μας μπορεί να το χρησιμοποιήσει σωστά, αλλά δε μπορεί οτιδήποτε τεχνητό και χημικό.
Συμπλήρωμα διατροφής, είναι οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό δε λαμβάνουμε 100% μέσω της διατροφής μας και χρειάζεται να το «συμπληρώσουμε» όπως λέει και η φράση «συμπλήρωμα διατροφής», ώστε να είναι επαρκής η ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού.
Σε καμία περίπτωση, όμως , τα συμπληρώματα διατροφής ΔΕΝ υποκαθιστούν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο!!!
Εκεί, λοιπόν, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποιο σκεύασμα διατροφής που πολλές γνωστές εταιρίες προωθούν και προσπαθούν να σας πείσουν ότι αν αντικαταστήσετε κάποια γεύματα σας με αυτά τα σκευάσματα θα χάσετε γρήγορα και εύκολα κιλά!
Μην τους πιστεύετε!!!!!!!!!
Για ρωτήστε τους να δούμε τι θα σας απαντήσουν αν τα σταματήσετε αυτά τα σκευάσματα και ξεκινήσετε να τρώτε πάλι κανονικά γεύματα, πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας και ο μεταβολισμός σας και αν θα ξαναπάρετε τα κιλά που τόσο γρήγορα και εύκολα χάσατε (και όχι με σίγουρο αποτέλεσμα)???
Δε μπορεί ένας άνθρωπος να τρέφεται για μια ζωή με τέτοιου είδους σκευάσματα και κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν ούτε και για ένα μικρό διάστημα να μη δοκιμάσετε να κάνετε κάτι τέτοιο!
Πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον επαγγελματία υγείας για να σας προτείνει συμπληρώματα διατροφής και να συζητάτε μαζί του για τη δοσολογία, τη συχνότητα, αν πάσχετε από κάποια ασθένεια ή βρίσκεστε σε κρίσιμη περίοδο της ζωής σας (πχ εγκυμοσύνη), κλπ.
Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε πως τίποτα δεν απαγορεύεται, όλα επιτρέπονται, απλά το παν είναι το μέτρο και όχι να καταφεύγετε σε στερητικές δίαιτες και υποθερμιδικές που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία σας!
Δεν υπάρχει λόγος να στερείτε από τον οργανισμό σας συγκεκριμένες τροφές, γιατί μετά θα τις ζητήσετε σε μεγαλύτερη ποσότητα και φυσικά δεν έχει νόημα να μη τις καταναλώνετε, εφόσον όλες οι τροφές είναι απαραίτητες στον οργανισμό, και αυτές που περιέχουν πρωτεΐνες και αυτές που περιέχουν υδατάνθρακες και αυτές που περιέχουν λίπη.
Ναι, καλά ακούσατε, όλες χρειάζονται, απλά θα πρέπει να κατανοήσετε (και με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου) ποια είναι τα «καλά» και ποια τα «κακά» λιπαρά, τα ποσοστά του κάθε μακροθρεπτικού συστατικού, η συχνότητα και ποσότητα των γευμάτων, οι συνδυασμοί των τροφών, πώς όλα αυτά κατανέμονται μέσα σε ένα 24ώρο μενού και πολλές ακόμη απορίες που ίσως να έχετε.
Άρα η μόνη λύση είναι ισορροπημένη διατροφή και άσκηση για να μην έχετε μεγάλες διακυμάνσεις στο βάρος σας και φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, εφόσον και αν διαγνωστεί ότι το χρειάζεστε παράλληλα με το πρόγραμμα διατροφής σας!