Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου


Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), του τμήματος Διατροφής. Από το 2007 είναι η διαιτολόγος-διατροφολόγος και Προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής, του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου και παράλληλα διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Από το 2011 συνεργάζεται και παρέχει διατροφική παρακολούθηση στην αντρική ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ και στις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας «MEDIΔΙΑΤΡΟΦΗ».

Εργάστηκε στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στο τμήμα Διατροφής, στα πλαίσια πρακτικής άσκησης η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 10, από όπου αποκόμισε εμπειρίες για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων ενηλίκων και παιδιών. Την περίοδο 2003-2005 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στους χώρους του αδυνατίσματος και έτοιμων μενού, γνωστού διατολογικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ως διαιτολόγος-διατροφολόγος, από όπου αποκόμισε εμπειρίες για την σύνταξη – ανάλυση διαιτολογίων, σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, παιδιών, ενηλίκων αλλά και αθλητών. Από το 2005-2007 συνεργάστηκε με Δήμο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών διατροφής και διαιτολογίας παρέχοντας διαιτολογική παρακολούθηση, λιπομετρήσεις και σύνταξη διαιτολογίων για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις στους κατοίκους της περιοχής.

Είναι μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), της Παννελήνιας Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΕΔΔΕ), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) , της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), της επιστημονικής ομάδας «MEDIΔΙΑΤΡΟΦΗ» και της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή».

Παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων με θέμα την διατροφική υγεία των ατόμων σε κάθε κατηγορία. Παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές (Master Practioner Programme in Eating Disordes and Obesity) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την αιγίδα του National Centre for Eating Disorders.

Έχει συμμετάσχει με ομιλίες και αναρτημένες ανακοινώσεις σε πανελλήνια συνέδρια με θέματα σχετικά με διατροφή. Επίσης αποτέλεσε συγγραφικό μέλος του βιβλίου «Αιμοκάθαρση» Μ. Παπαδημητρίου και συνεργάτες, στο κεφάλαιο της διατροφής με θέμα « δίαιτα των ασθενών υπό χρόνια περιοδική αιμοκάθαρση».

Αποτελεί  συγγραφικό μέλος του περιοδικού «Διατροφή – Health & Wellness». Έχει αρθρογραφήσει  και συνεχίζει να αρθρογραφεί πολλές φορές σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και στον ιντερνετικό τύπο  για θέματα διατροφής και έχει συμμετάσχει σε πολλές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές για αυτά.