Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αποτοξίνωση: Αξίζει τον . . . .κόπο ;



Συντάκτης: 
Τίνα Αντωνίου                                                 
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης MediDiatrofi                   




Μονοφαγία, περιορισμός πρόσληψης της τροφής, διατροφή αποκλεισμού (σημαντικών τροφών- πλούσιων σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά) στερούν την φυσική υγεία και απλά χαρίζουν ταχεία απώλεια βάρους , σε σύντομο χρονικό διάστημα και επαναπρόσληψή του με τη παύση ή την είσοδο ελεύθερης δίαιτας.

Η ταχεία απώλεια βάρους οδηγεί σε απώλεια υγρών, γλυκογόνου και μυϊκού ιστού και λιγότερη απώλεια λιπώδους που είναι και το επιθυμητό.

Πρόκειται για μια επώδυνη ταλαιπωρία, στη ψυχή και το σώμα.

Αν συνεχίζονται για μέρες, μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, κυρίως γλυκόζης (βασικό καύσιμο του οργανισμού), βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, αδυναμία και ζαλάδες .

Ο όρος ¨Αποτοξίνωση¨, χρησιμοποιείται χωρίς νόημα διαρκώς και καθώς δεν έχει οριστεί, είναι αδύνατο να πούμε αν είναι αποτελεσματική ή όχι,". 
"Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να αντιμετωπίζει τα ανεπιθύμητα στοιχεία και να τα αποβάλλει." 
Μια πρόσφατη μελέτη Αμερικανών ερευνητών, έδειξε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από ότι το ίδιο το σύστημα του οργανισμού μας που αποβάλλει τις τοξίνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι υποσχέσεις μιας τέτοιας δίαιτας είναι «ψεύτικες». Υποστηρίζεται ότι τα οφέλη που νιώθουν τα άτομα που υπόκεινται σε αποτοξίνωση , είναι όχι στην αποβολή των τοξινών από των οργανισμό αλλά στην αλλαγή της υπάρχουσας διατροφής από μία άλλη. Οι πιθανόν λιγότεροι πονοκέφαλοι, για παράδειγμα, οφείλονται μάλλον στο ότι το σώμα είναι επαρκώς ενυδατωμένο εξαιτίας του νερού που πίνουν τα άτομα ενώ η καλή όψη και η λάμψη στο δέρμα έχει να κάνει με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών με αντιοξειδωτική δράση.
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης, μπορούν στην πραγματικότητα να είναι επικίνδυνες για τους έφηβους ή τις έγκυες γυναίκες που δεν επιτρέπεται να στερούνται κάποιων τροφών.
Υποστηρίζεται ότι η αποτοξίνωση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να βελτιώσει τη διατροφή αρκεί να γίνεται ελεγχόμενα, σε λογικά πλαίσια και υπό την παρακολούθηση του διαιτολόγου διατροφολόγου, εξατομικευμένα σε κάθε άτομο χωριστά και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αφού οι ανάγκες όλων, είναι εξατομικευμένες.
Αδιαμφισβήτητα, η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, αλκοόλ και τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και λιπαρά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη. Ωστόσο, η καλύτερη προσέγγιση για τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους, είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχων γαλακτοκομικών, ψαριού και άπαχου κρέατος καθώς του  ψωμιού και των  δημητριακών ολικής άλεσης. 
Αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, τότε ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας και δεν παραλείπουμε ταυτόχρονα με μία ισορροπημένη διατροφή την άσκηση , σε οποιαδήποτε μορφή.
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης:
- Αποτελούν καλοδιαφημισμένα τρικ που υπόσχονται παροδική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντενδείκνυται για όσους επιθυμούν να χάσουν πλεόνασμα λίπους.
- Αποτελούν μία εύκολη και "γρήγορη" λύση . . . στιγμής! 
*Κανένας διεθνής οργανισμός δεν τις υποστηρίζει αλλά, ούτε τις προτείνει.